Seksualiteit voor iedereen

wolkjes

Zomaar een paar vragen die gesteld kunnen worden. Serieuze vragen die een serieus antwoord verdienen. Die antwoorden heb je niet altijd paraat. Daar moet je even over nadenken.

Soms kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Hulp in de vorm van informatie, overleg of materialen.

Wij hebben de beschikking over een uitgebreide bibliotheek. Deze bestaat uit boekjes voor clienten en voor begeleiders, literatuur, werkmappen, spellen, foto's, DVD's en visualisatiemateriaal. Ook hebben we een e-learning module over seksualiteit.

Naast het aanbieden van hulpmiddelen en materialen kunnen wij ook worden ingezet om mee te denken bij vragen, problemen of dilemma's die er zijn omtrent seksualiteit.

knuffel jong stel

Waarom seksualiteit?

Eten, drinken, onderdak, warmte, zuurstof, slaap, kleding, seks. Een greep uit de eerste biologische levensbehoeften van de mens.

Wordt er in deze behoeften niet voorzien dan kan er irritatie, pijn, ziekte en zelfs probleemgedrag optreden.

Daarom is het belangrijk, om naast alle aandacht die er is voor eten, drinken, slapen, enzovoort, ook tijd en ruimte te maken voor de seksuele ontwikkeling van de cliënt.

 

 

knuffel man vrouw

Wat is seksualiteit?

Op internet en in de boeken zijn een heleboel definities te vinden. Als je het aan 10 mensen vraagt krijg je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden.

Hoort zoenen bij seks? Is aanraken seks? Of heb je pas seks als er sprake is van penetratie?

En wat bedoelt de client als hij zegt dat hij seks wil met zijn partner? Wil hij naar bed, pyjama aan en slapen? Of wil hij geslachtsgemeenschap? Wat uiteindelijk de definitie is van seksualiteit is daarom niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je zo duidelijk en concreet mogelijk bent als je over seks praat.

Naast de seksuele handelingen zijn er nog veel andere onderwerpen die met seksualiteit te maken hebben. Denk aan de puberteit en de overgang, verliefd zijn en verkering vragen, persoonlijke hygiëne, homoseksualiteit, omgaan met grenzen, voorbehoedsmiddelen, SOA's, enzovoort.

Als er vragen zijn met betrekking tot seksualiteit of een van de onderwerpen die een link hebben met seksualiteit kun je contact opnemen met het Opleidingscentrum.

 

 

hand in hand

In gesprek met de cliënt over seksualiteit.

De eerste keer met een cliënt gaan praten over seks is niet gemakkelijk. Hoe begin je het gesprek? Welke woorden gebruik je? Welke vragen kun je wel of niet stellen? Wat doe je als de cliënt iets vertelt wat volgens jou niet kan? Wat doe je als de cliënt iets vraagt en je weet niet wat je moet antwoorden.

Om je goed op het gesprek voor te bereiden is er een schrijven met daarin advies, tips, do's en don'ts.